Deze blog is geschreven door Eline Vrij, een van mijn studenten aan de horsemanship academy. Zij is een dame met een missie: Paarden mentaal en fysiek een fijn leven geven. Met haar bedrijf "Vrij met Paarden" geeft ze advies hoe je jouw weide in optimale gezondheid kunt krijgen en houden. Aan de hand van bodemonderzoek geeft zij weidebeheer, bemesting en zaai advies ; praktisch advies waar je de komende jaren mee vooruit kunt en waardoor een optimale wei ook binnen jouw bereik ligt en niet alleen in utopia ligt. Ik vond het een goed idee op mijn blogpagina, hier ruimte voor te bieden.
Mentale balans
Wat heeft de mentale balans van je paard en een gezonde weide met elkaar te maken? Eigenlijk heel erg veel! Bij de bodem van je weide is het net als bij het trainen van paarden, enorm belangrijk dat de basis klopt. Als de basis niet klopt kun je heel veel tijd in je training stoppen maar toch het gevoel hebben dat je samen niet echt verder komt. Onbalans in huisvesting zorgt voor een standaard basisspanning in je paard. Deze basisspanning krijg je elke dag van je paard te zien en wil je af laten vloeien voordat je meer van je paard kan vragen.
Eigen keuzes maken
Een onbalans in de huisvesting kan zijn dat je paard liever niet op stal staat, zich niet fijn voelt in de kuddesamenstelling of niet goed kan meekomen in het weide- of voerbeleid. Een paard vindt het fijn als hij keuzes heeft, zelf mag kiezen waar hij eet, zich vrij kan bewegen en met welke vrienden hij staat. Controle over zijn eigen leven, dit geeft een gevoel van veiligheid en rust. Ga voor jouw paard op onderzoek welke veranderingen je kan doorvoeren in de huisvesting zodat dit beter bij jouw paard past. Kijk naar de mogelijkheden, er zijn veel makkelijke creatieve oplossingen te bedenken zoals een boompje naast de paddock planten, geplukte grassen en kruiden aanbieden of maak een takkenril waar je paard aan kan knabbelen.
De bodem als basis
Dan over de bodem en de weide, een plek waar paarden in de zomer vaak veel tijd doorbrengen. Een gezonde bodem zorgt voor een gezonde weide met grassen en kruiden die geschikt zijn voor je paard. Denk hierbij aan grassoorten die weinig suikers bevatten en veel structuur. Kruiden in het weiland zorgen er ook voor dat het suikergehalte in de weide daalt. Te veel suikers brengen gezondheidsproblemen met zich mee, dat weten we denk ik inmiddels allemaal. Deze gezondheidsproblemen brengen lichamelijk ongemak met zich mee, dit is ook terug te zien in de training omdat de mentale gezondheid hierdoor ook uit balans is.
Een gezonde bodem valt of staat met de kwaliteit van het bodemleven; de schimmels, bacteriën en beestjes die in de bodem leven. Het bodemleven zorgt ervoor dat bemesting wordt omgezet in voeding voor de plant, onmisbaar dus. Kunstmest zorgt bijvoorbeeld voor een snelle groei, maar is enorm eenzijdig aan mineralen en doodt ook nog eens het bodemleven. Een bemesting met organische stoffen zorgt ervoor dat de beschikbare mineralen en voedingsstoffen vrijkomen die nodig zijn voor de plant. Een groot bijkomend voordeel van een gezond bodemleven is dat de bodem een mooie open structuur krijgt zodat de afwatering beter verloopt. Uiteindelijk heb je dus minder last van modder als je goed voor je weide zorgt.
Op een bodem die uit balans is groeit vaak onkruid, oftewel, ongewenste planten en kruiden. Ongewenste planten zoals boterbloem, zuring, brandnetels of Jacobskruiskruid hebben altijd een reden om op bepaalde plekken te groeien. Boterbloem en zuring verschijnen vaak op plekken waar de weide verdicht is en brandnetels op stikstofrijke plekken zoals naast de mesthoop of rond mestplekken. Bij veel ongewenste planten is het zo dat ze verdwijnen als er geen reden meer is om te verschijnen en dit kan je bereiken door de bodem en de weide in optimale conditie te krijgen. In het wilde weg en op de gok bemesten en strooien met bodemverbeteraars heeft vaak weinig effect en is ook zonde van je geld. Door een bodemmonster te laten steken en te analyseren kom je erachter wat de bodem bevat aan mineralen of tekort komt. Ook krijg je inzicht in welke bemesting geschikt is voor jouw weide en welke bodemverbeteraars er nodig zijn om de bodem weer in balans te brengen en optimaal te laten functioneren. Daarnaast is een goed weidebeheerplan erg belangrijk. Hoe kunnen we onze paarden het gehele weideseizoen laten grazen zonder dat de weide schade oploopt, zoals het vertrappen van de weide waardoor ongewenste planten weer een kans zien om op te komen? Strookbegrazing, meerdere weides maken en een goed rouleersysteem; zorgen ervoor dat de weide genoeg rust krijgt om te groeien en te herstellen.
Denk in mogelijkheden
Gemiddeld zijn wij zo’n 1 a 2 uur per dag bij ons paard. De overige uren is jouw paard overgeleverd aan de huisvesting, de kudde en omgeving. Voor horsemanship geldt: welk gevoel geef jij je paard? Deze vraag kunnen we ook bij de huisvesting stellen; hoe voelt het paard zich in zijn omgeving en waar ervaart het paard stress van?
Vaak zijn we gebonden aan het huisvestingsbeleid en weidebeheer van de pensionstal waar we staan of de plek die we huren. Toch denk ik dat er altijd mogelijkheden zijn en ga op een open wijze het gesprek aan met de beheerder van de stal of plek. Bespreek wat mogelijk is en sta open voor ideeën. Laat je niet ontmoedigen door alle mooie paardenplekken die onbereikbaar lijken, élke verandering die jij maakt voor jouw paard zijn leefomgeving en dus mentale gezondheid is er een.
Ik volg de opleiding bij Irene, haar lessen en kennis zetten je aan het denken over het welzijn van je paard en wat hier allemaal bij komt kijken. Wat kan jij verbeteren in de wereld van jouw paard? Eline Vrij Vrij met Paarden Insta: Vrijmetpaarden
Comments