top of page
  • Foto van schrijverIrene Smeets

Wij zijn echt in de meerderheid!

Een van de mensen die de opleiding volgde schreef het volgende: Ik ga door met de kennis die ik tot nu toe heb opgedaan. Ik zal nooit meer hetzelfde naar een paardwezen kijken als voordat ik aan de opleiding begon. Wat ik nu zie kan ik nooit meer "niet-zien"".


Weer iemand die vaandeldrager en ambassadeur is geworden voor een groter welzijn en begrip voor paarden. Ik ben dankbaar dat ik daar aan bij heb mogen dragen. Er is zoveel negatiefs te melden en zoveel ellende te zien in paardenland. Niet in de laatste plaats in de sport. Je ziet het zoveel, dat je bijna denkt dat je een roepende in de woestijn bent. Ik zie opengesperde monden, paniek in ogen of nog erger: ogen waarin het lampje is uitgegaan. Zoveel mentale pijn bij paarden die van hun eigenaar het beste van het beste krijgen, waarbij mensen zich niet realiseren dat een paard geen bal geeft om een mooie deken, glanzende hoeven en een gouden kooi. De kritiek hierop zwelt aan, niet alleen uit de paardenminnende groep, maar ook onder beleidsmakers al dan niet met "verstand" van paarden. Onder de critici zijn ook nogal wat mensen die flink van leer trekken en of dat nu terecht is of niet, ik hoor daar niet bij. Ik ben oprecht van mening dat de meeste mensen die onbewust veel leed veroorzaken bij paarden, niet eens wéten dat ze dat doen. Simpelweg omdat ze niet beter weten. Ieder zal nog vers in het geheugen hebben hoe een jonge dame uit Duitsland in de Pentathlon huilend probeerde haar eigenwijze paard naar voren te schoppen. Hoe de coach probeerde daar een handje bij te helpen. Hel en verdoemenis werd uitgestort over de jonge Annika en ze werden terug naar huis gestuurd en gediskwalificeerd. Het allerergste aan deze situatie vond ik dat er niemand, maar dan ook niemand in dit team was die deze jonge dame op een fatsoenlijke manier coachte en vertelde dat dit niet kon en dat ze er mee moest stoppen. Niemand die blijkbaar voldoende verstand van paarden had om daadwerkelijk te zien wat er gaande was en daarnaar te handelen. Dit trieste verhaal heeft een gunstig staartje. De pentathlon op deze wijze is met ingang van 2024 geschrapt. Zoals ik zei, ik ben van mening dat deze dame niet beter wist, omdat ze zo is opgeleid en geschoold. Ik zat als kind zijnde ook op een manegepaard in het bos te zagen om hem tot stilstand te krijgen, want ja nou zeg nu zelf: "Hij moet toch stoppen!?" Daarbij denk ik ook, dat het geen doel dient om op internet van leer te trekken. We graven ons enkel in, ieder overtuigd van zijn gelijk, ieder in de aanval, want tenslotte is de aanval de beste verdediging. Ik ben meer van het zaadjes planten. Begrijp mij goed, tegen flagrante dierenmishandeling moeten we op treden, elke keer weer. Maar wat voor de een mishandeling is, is het voor een ander helemaal niet. Ik vind een varken in de vleesindustrie een absolute mishandeling en miskenning van het dier, maar heel veel anderen vinden dat niet en eten zonder enig probleem hun karbonaadje op de BBQ. Ik vind en denk wat het gemiddelde sportpaard wordt aangedaan om hem naar een dressuur en/of springwedstrijd te brengen of mijn part een reiningwedstrijd absoluut verwerpelijk, maar een heleboel anderen vinden dat niet. Ik heb lang mijzelf moed ingesproken. Blijf zaadjes planten, blijf mensen bewuster maken, leer paarden overleven in deze wereld door ze goed te trainen. Ik bleef mijzelf, soms tegen beter weten in voorhouden dat er betere tijden komen voor deze immens sensitieve wezens. En nu, nu denk ik dat we de strijd aan het winnen zijn. Ik heb heel veel collega's die ieder op hun eigen wijze hun steentje bijdragen aan een betere wereld voor paarden. Ik heb veel klanten die inmiddels ook paardenprofessional zijn geworden en het lampje verder doorgeven. Wij zijn er, en we zijn inmiddels met velen. En een voor een slepen we nieuwe mensen binnenboord. En al zijn er nog zoveel traditionele ruiters en trainers met te weinig of geen oog voor mentaal en fysiek welzijn van paarden, langzaam maar zeker winnen wij terrein. En als wij ons allemaal laten horen, dan zouden we zien dat we met meer zijn. Echt waar. One by one we will win the war!!105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page